Vorbește corect! A investi vs. învesti

A investişi a învesti sunt paronime, altfel spus, cuvinte foarte asemănătoare ca formă, dar diferite ca înţeles. A investi (din fr. investir, lat. investire) înseamnă a face o investiţie, a aloca, a plasa un fond, un capital într-o întreprindere.

A învesti (tot împrumut din limba franceză, cu acelaşi etimon – lat. investire) are sensul : a acorda cuiva, în mod oficial, o autoritate, o demnitate, un titlu, a pune/ a numi pe cineva într-o funcţie, a da învestitura.

Prin urmare, se va spune corect : A investit toţi banii de care dispunea în compania pe care o conduce/ A riscat şi a investit o sumă semnificativă în noua afacere, dar În funcţia de ministru a fost învestit domnul X/ Noul prefect va fi învestit în funcţie săptămâna viitoare etc. Mai ales în legătură cu verbul a învesti se pot constata, în limbajul curent, confuzii, de aceea este necesar să fim atenţi la context şi să folosim paronimul potrivit. Şi mai multe greşeli se fac atunci când este vorba de substantivele derivate – investire (acţiunea de a investi, sinonim cu neologismul investiţie) – şi învestire (acţiunea de a învesti, confirmare într-o demnitate/ autoritate publică), respectiv învestitură (act prin care cineva este învestit cu o demnitate). De exemplu : A făcut o bună investire/ investiţie în aceasta afacere/ ĺnvestirea în funcţia de ministru va avea loc mâine/ Actul de învestitură în funcţia de preşedinte îi va fi înmânat în cadrul unei ceremonii etc.

Sursa: destepti.ro

loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *