Curiozități inedite despre Munții Carpați

Muntii din tara noastra, poate prea putin colindati de majoritatea romanilor in ideea ca la mare e mai comod si mai bine, ascund foarte multe curiozitati. Sau poate nu neaparat curiozitati, ci doar bogatii pe care tindem sa nu le luam in seama, dar ele sunt fapte reale si demne de mentionat. In special muntii Carpati, care trebuie numiti inainte de toate ca si cel mai lung lant muntos din intregul continent european, avand o lungime de 1.500 de kilometri si nici mai mult nici mai putin de 800 de kilometri se intind in curtea noastra, adica pe teritoriul Romaniei.

Insa acest lucru poate ca tine mai mult de cultura, de spiritul fiecaruia de cercetare, fiind un lucru poate general, prea comun pentru a soca. Ceea ce poate intr-adevar sa socheze insa sunt urmatoarele lucruri, pe care cu siguranta nu le stiai despre Muntii Carpati, minunatul si stralucitorul nostru lant montan.

Muntii Carpati adapostesc un varf foarte inalt, insa din pacate acesta isi are resedinta in Slovacia, poarta denumirea de Gerlachovsky si are o altitudine de nici mai mult nici mai putin de 2655 de metri. Nici Romania nu sta deloc rau la acest capitol avand in vedere ca varful nostru numit chiar varful Moldoveanu, are o altitudine de 2544 de metri. Iar diferenta nu este deloc mare, deci putem sa fim mandri de aceasta bogatie.

Un lucru foarte cunoscut este faptul ca Muntii Carpati din tara noastra reprezinta doua treimi din suprafata Romaniei. Insa un lucru nu tocmai cunoscut este acela ca muntii cu pricina sunt gazdele cele mai de pret pentru capre, ursi, lupi cat si lincsi. La nivel european Muntii Carpati adapostesc cele mai mai mari familii din animalele mentionate mai sus, iar animalul din specia denumita stiintific Rupicapra Rupicapra Carpatica reprezinta o specie care creste pe cele mai inalte culmi ale acestor munti, ea fiind de fapt o ruda mai indepartata a binecunoscutei capre negre.

Din pacate nu tot ce tine de muntii Carpati poate sa aduca satisfactie. Un adevar din aceasta categorie este acela ca din numarul foarte mare de ursi care traiau in acele locuri acum au ramas doar un sfert din ei. In anul 1989 erau aproximati aproape 8000 de ursi carpatini iar in prezent, datorita braconierilor care isi apreciaza din ce in ce mai mult calitatea de distrugatori ai cadrelor naturale si destabilizatori ai habitatelor salbatice, au ramas doar vreo 2000 de exemplare. Un alt punct decisiv in aceasta descrestere au fost si defrisarile excesive cat si dorinta oamenilor de a-si construi cat mai cabane sau case de vacanta in varf de munte.

Citește continuarea aici

loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *