Vorbește corect! A-și da cu părerea vs. a-și exprima părerea

Expresia « a-şi da cu părerea » a intrat în limbajul curent al multor vorbitori de limba romană. Peste tot, la talk-show-uri televizate, în interviuri, pe internet, în conversaţiile cotidiene, în orice împrejurări, întotdeauna, există cineva care vrea « să-şi dea cu părerea » şi cei mai mulţi chiar simt nevoia să sublinieze acest lucru, prin intervenţii de felul : « Pot să-mi dau şi eu cu părerea ? »/ « Putem şi noi să ne dăm cu părerea ?/ Ar vrea şi ei să-şi dea cu părerea » etc.

Trebuie ştiut că expresia neutră, corectă este: a-şi exprima părerea (opinia)/ a-şi spune părerea. Pentru cei care ţin la « sănătatea » limbii române, a-şi da cu părerea contrariază, pe de o parte, din pricina prepoziţiei cu apărută în această structură, probabil după modelul altor expresii colocviale –  a o rări cu (plimbările), a o termina cu (minciunile), a se lăsa cu (supărare) etc. – şi, pe de altă parte, prin apariţia verbului a da, în loc de a spune/ a exprima (poate ca urmare a unei expresii franţuzeşti calchiate donner son avis – a-şi da părerea).

Frecventa utilizare a expresiei a-şi da cu părerea nu poate fi ignorată şi nici eliminată, dar se va avea în vedere că ţine de limbajul colocvial/ familiar şi are o evidentă conotaţie ironică/ auto-ironica, în sensul că, dacă cineva « îşi dă cu părerea » înseamnă că vorbeşte « ca să se afle în treaba », că nu este important ceea ce spune. A-şi exprima/ spune părerea este expresia literară, neutră, standard, fără nuanţe ironice.

Sursa: destepti.ro

loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *