Istoria break dance-ului

Break Dance (breakdance/break/B-boying) este un termen utilizat pentru a denumi un stil de dans aparut la New York, in anii 1970, in cadrul unei forme culturale incipiente – hip hop, fiind, inainte de toate, o maniera de exprimare a atitudinii unei tinere generatii, in raport cu sine si cu lumea. Break dance-ul se caracterizeaza prin elementele sale foarte acrobatice, cu multe figuri executate aproape de sol.

Istoria break dance-ului incepe in Boogie Down, un cartier din sudul Bronx-ului, unul dintre cele cinci arondismente ale New York-ului, si este strans legata de destinul unui « sef de gang » ( lider al unui grup care se raporteaza la aceleasi convingeri, in mediul social, urban, in care a luat nastere) – Kevin Donovan – care va crea, sub pseudonimul Afrika Bambaataa, asociatia «Black Spades », numita ulterior « Zulu Nation ». «Universal Zulu Nation », care, in 1973, la infiintare, isi avea sediul intr-un ghetou din Bronx, numit « Bronx River », era o organizatie internationala, care isi propunea, la vremea respectiva, sa popularizeze cultura hip hop si milita pentru o alternativa pacifista la nenumaratele conflicte care tulburau majoritatea cartierelor sarace ale New York-ului.

In 1975, cel mai bun prieten al lui Bambaataa a fost ucis de politie, intr-un astfel de conflict, liderul «Black Spades » hotarand, de la acel moment, sa reuneasca, in « Zulu Nation » (denumire inspirata de un film referitor la luptele eroice ale unui trib african, contra colonistilor englezi) doar indivizi care sa se exprime prin muzica, dans, graffiti, rap. Lui i se datoreaza nasterea fenomenului hip hop, care include si break dance-ul. Afrika Bambaataa a creat si primul grup  Bboys – “Zulu Kings”. Organizatia a avut si un “Cod de legi”, de moralitate, membrii angajandu-se, printre altele:

  • Sa caute succesul, pacea, intelepciunea, cunoasterea, intelegerea si bunul comportament in viata ;
  • Sa fie in armonie cu ei insisi si cu ceilalti ;
  • Sa lupte pentru ideile in care cred ;
  • Sa isi salute confratii cu formule precum “Peace Akhi”, “Akhi Peace” ou “Peace Malika” (« Akhi » insemnand « frate ») ;
  • Sa respecte toate religiile si credintele ;
  • Sa afirme Toleranta, Respectul, Adevarul, Justitia, Educatia, Libertatea, Stiinta, Viata ;
  • Sa protejeze lumea in care traiesc ;
  • Sa respecte ziua aniversara – 12 noiembrie, data de nastere a organizatiei ;

Termenul “break dance” a fost inventat de Kool Herc, pe numele sau adevarat Clive Campbell, imigrant de origine jamaicana, primul DJ de hip hop din New York. Acesta, observand dansatorii, si-a dat seama ca energia lor atinge paroxismul pe anumite pasaje ale cantecelor, cand nu se aud decat liniile melodice de baza si bateria. Pentru a le sublinia, s-a folosit de doua discuri, trecand de la unul la altul si repetand, astfel, pasajele respective, numite « break » sau « breakbeat » (o « ruptura » a liniei melodice, cand se aude doar percutia). Cum primii ascultatori ai unei asemenea muzici frecventau asiduu serile oferite de Kool Herc, acestia au fost numiti « breakers » sau «B-Boys » (B pentru Break). Prin extensie, s-a impus cuvantul « break dance » (scris si intr-un singur cuvant – « breakdance »). La momentul respectiv, cele mai populare dansuri erau «good foot » sau «popcorn », inspirate de cantecele «Get On The Good Foot » si «Popcorn », de James Brown (supranumit “The Godfather of Soul”), dar si swing–ul si charleston-ul. Nu se stie exact cand dansatorii de break dance au inceput sa exerseze miscarile complicate ale picioarelor, la podea, poate sub influenta filmelor cu elemente de arte martiale (kung fu), foarte populare in epoca, sau a dansatorilor rusi, cu miscarile lor caracteristice, foarte rapide, din muzica lor traditionala.

Citește continuarea aici

loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *