Topul celor mai inteligenți oameni ai tuturor timpurilor

Inteligenta este un cuvant « magic », o trasatura definitorie a fiintei umane, fara de care nu ar fi fost posibil progresul. Este dificil de cuantificat inteligenta, care se manifesta in cele mai diverse feluri, dar tentatia realizarii unor ierarhii, fie ele si relative, este mare, mai ales pentru omul contemporan, ajuns intr-o etapa a cunoasterii fara precedent in istorie. De regula, principalul criteriu in functie de care se fac astfel de clasamente este coeficientul IQ (intelligent quotient).

Stephen Hawking – se afla in fruntea topului 10 cei mai inteligenti oameni din lume din toate timpurile. Este fizician si cosmolog britanic, cu un IQ de 203 puncte, de doua ori mai mult decat media nationala din tara sa. Este cunoscut pentru contributiile sale stiintifice referitoare la gravitatia cuantica, in particular in cazul « gaurilor negre ». Una dintre cele mai de succes carti publicate de Hawking este « O scurta istorie a timpului ». Hawking sufera de o distrofie neuromusculara, care a progresat in timp, fiind aproape complet paralizat. Inteligenta sa este pusa si in slujba elaborarii de planuri economice fiabile si stabile.

Terence Tao (nascut la 17 iulie 1975) – este un chinez, nascut in Australia, cu cel mai mare IQ din lume – 230 de puncte. In prezent, este profesor de matematica la Universitatea California, din Los Angeles (UCLA). La varsta de 10 ani a participat, pentru prima data la Olimpiada internationala de matematica, obtinand ulterior, in 1986, 1987 si 1988, trei medalii (de aur, argint si bronz). Conexiunile neuronale, puternice, ii dau capacitatea de intelegere si rationare echivalenta calculatoarelor MIT.

Garry Kasparov – celebrul sahist are 201 puncte IQ. Marea sa capacitate de anticipare ii permite sa prevada pana la 65 de mutari ale adversarului, ceea ce inseamna de cinci ori mai mult decat in cazul oricarui alt jucator profesionist. A reusit sa joace simultan cu 40 de adversari.

Antoine Lavoisier – este un cunoscut fizician din secolul al XVIII-lea, dar ceea ce nu se stie este ca este cel mai stralucitor, din punctul de vedere al inteligentei, din ultimele trei secole. Specialistii estimeaza ca ar fi avut un IQ de 296 de puncte. Lui i se datoreaza o mare parte dintre descoperirile care au stat la baza fizicii moderne.

Citește continuarea aici

loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *