Vorbește corect! Respectos vs. respectuos

Dacă în limbajul oral, uneori, greşelile în pronunţarea unor cuvinte sunt mai puţin evidente, în scris, acestea nu sunt nici măcar tolerabile. Este şi cazul adjectivului din titlul articolului – respectos sau respectuos? Mai mult, este greu de crezut că mass-media, care ar trebui să fie un etalon în privinţa exprimării în limba română, abundă în astfel de erori. Iată câteva exemple de pe site-uri cu “pretenţii”: “Înţepături între Antonescu şi Dragnea: Un pic mai respectos…”(stirileprotv.ro), “Preşedintele României ar trebui să aibă o calitate obligatorie: Să fii respectos…”(m.b1.ro), “situaţia cere să fii respectos” (crestinortodox.ro), “Am să le povestesc că nu e vorba doar de un post de televiziune care… nu te-a învăţat când ieşi din casa să fi respectos cu semenii tăi…”(dcnews.ro) etc.

Normele lingvistice indică faptul că terminaţia corectă a adjectivului în discuţie este respectuos (din fr. respectueux). Din aceeaşi categorie fac parte şi alte adjective, precum: somptuos, dezastruos, monstruos, afectuos etc.

Formele de feminin corespunzătoare sunt: respectuoasă, somptuoasă, afectuoasă etc., iar cele de plural masculin/feminin: respectuoşi/respectuoase, somptuoşi/somptuoase, afectuoşi/afectuoase etc.

Sursa: destepti.ro

loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *