Originea și valorile nutritive ale cartofului

Originea cartofului (Solanum tuberosum) tine de anii 11000 i.Hr., cand cresteau, in stare salbatica, in Muntii Anzi, din Peru, America de Sud, unde, in prezent, se cultiva peste cinci sute de soiuri. Cercetarile arheologice efectuate in mai multe tari de pe acest continent au scos la iveala urme de cartofi, vechi de 13 000 de ani, asa cum sunt cele din Chile, din grota Tres Ventanas, situata la 2800 metri altitudine sau cele din situl arheologic de la Monte Verde.  In secolul al XVI-lea, conchistadorii spanioli au adus cartoful, din America de Sud, in Europa, unde, initial, a fost plantat mai mult pentru decor, abia doua secole mai tarziu devenind planta de cultura pentru alimentatie.

Totusi, in cronicile vremii se mentioneaza ca preotii din Sevilia (Spania) foloseau cartofii – pe care ii numeau “patata” (dupa cuvantul utilizat de incasi – “papa”) pentru a-i hrani pe bolnavi. De aici, cultura lor s-a raspandit in Italia (“taratouffli” – “trufe mici”), Franta, Germania si, mai ales, in nordul continentului european. Valoarea nutritiva a cartofului a inceput sa fie recunoscuta, cu adevarat, in secolul al XVIII-lea, gratie farmacistului Antoine- Augustin Parmentier, care, in timp ce se afla in inchisoare, in Prusia, recomanda acest aliment pentru a rezolva problemele create de foametea care facea ravagii in Europa vremii.

Ceva mai tarziu, Parmentier a obtinut permisiunea regelui Frantei de a planta campuri intregi de cartofi in apropierea Parisului. Pentru a face cunoscuta aceasta leguma, ii lasa, in mod intentionat, pe hoti, sa se aprovizioneze de aici, in timpul noptii. Taranii isi spuneau ca trebuie sa fie o leguma foarte pretioasa, daca era pazita chiar de catre soldatii regelui si au devenit din ce in ce mai interesati. Actiunile “promotionale” ale farmacistului au culminat cu dineul oferit familiei regale, in 1785, in timpul caruia a oferit numai preparate din cartofi.

Mult timp, cartofii au fost consumati doar fierti sau copti, dar, incepand cu secolul al XIX-lea, se pare ca erau nelipsiti din gospodariile individuale si din restaurante, retele diversificandu-se treptat.

Cartofii care se cultiva astazi in lume apartin unei singure specii – Solanum tuberosum – dar exista mii de varietati, cu forme, culori, consistenta, gusturi diferite. Centrul International al culturii cartofului, din Peru, are inregistrate 7500 de soiuri, dintre care 1900 sunt salbatice. Aceeasi institutie detine cea mai mare banca de resurse genetice ale acestei specii, pusa la dispozitia tuturor specialistilor si cultivatorilor de cartofi, din lume, la cerere.

Cultura cartofului este raspandita, mai ales, in emisfera nordica, in zona temperata. La momentul actual, productia mondiala de cartofi se ridica la aproximativ 350 milioane tone/an, de pe o suprafata de peste 18 milioane hectare, situandu-se pe locul cinci, dupa sfecla de zahar, porumb, orez si grau. Consumul anual pe cap de locuitor este de 33 de kilograme. Cele mai mari producatoare de cartofi sunt China, Rusia, India, SUA, Ucraina, totalizand jumatate din productia mondiala.

Citește continuarea aici

loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *