Tot ce nu știai despre urșii panda giganți

Panda giganţi, urşi nativi în China, sunt consideraţi o comoară naţională. În ciuda statutului special, populaţiile de Ailuropoda melanuleuca sunt vulnerabile: mai puţin de 1.900 trăiesc însălbăticie, conform celor de la Smithsonian National Zoo. Circa 300 trăiesc în grădini zoologice în întreaga lume.

Timp de mai mulţi ani, savanţii se întrebau dacă panda este o specie de urs, raton sau ceva diferit. Dar mai multe studii genetice au arătat că aceştia sunt un tip de urs. Panda giganţi se deosebesc de alţi urşi panda după dimensiunea mare şi blana alb şi negru (dar, colocvial, sunt numiţi şi simplu urşi panda). Aceasta oferă camuflaj, aceştia fiind aproape invizibili în pădurile pline cu bambuşi, scrie Live Science.

Dimensiune, habitat şi dietă

Aceştia au o înălţime de 70-80 de centimetri şi o lungime de 1,2-1,5 metri şi pot cântări până la 125 de kilograme. Dimensiunea lor este similară cu cea a ursului negru american.

În sălbăticie, urşii panda giganţi sunt găsiţi doar în regiunile muntoase izolate din centrul Chinei, în provinciile Sichuan, Shaanxi şi Gansu. În această zonă, la o altitudine între 1.500 şi 3.000 de metri, se află pădurile de bambuşi unde se găseşte această specie. Urşii îşi fac bârlogul din butucii de conifere găsiţi în pădure.

Apetitul unui panda pentru bambuşi este insaţiabil. Mănâncă 12 ore pe zi, ceea ce înseamnă 12,5 kg de bambus în fiecare zi. Chiar au un os special care iese din încheietura mâinilor superioare. Acest „pseudo-deget” îi ajută la manipularea bambusului.

Bambuşii au puţini nutrienţi, de aceea urşii panda trebuie să consume foarte mult. Aceştia caută în special vlăstarii tineri, care sunt mai bogaţi în nutrienţi, inclusiv calciu, azot şi fosfor.

Câteodată nu există suficient bambus pentru a susţine aceste animale, astfel că urşii panda vor mai consuma şi rozătoare, peşte insecte sau păsări.

Viaţa ursului panda gigant

În cea mai mare parte a timpului, urşii panda sunt singuratici. Le displace atât de mult să fie în jurul semenilor încât au un simţ dezvoltat al mirosului care le permite să ştie atunci când un alt panda este aproape pentru a-l evita. Dacă vin în contact unul cu altul, se vor ataca până când unul va pleca.

În medie, un teritoriu al unui panda este de circa 5 kilometri. Pentru a-şi marca teritoriul, urşii secretă un miros într-o glandă de sub coadă. Animalele pot spune sexul, vârsta, condiţia reproductivă, statutul social şi mai mult doar mirosind acest marker.

Citește continuarea aici

loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *