Aspecte mai puțin cunoscute despre calendarul indian

Calendarul indian are o istorie extrem de complexa, datorita continuitatii civilizatiei indiene si a diversitatii influentelor culturale. La mijlocul anilor 1950, cand Comitetul de Reformare a Calendarului a facut un sondaj, s-au gasit aproximativ 30 de calendare care erau utilizate pentru stabilirea festivalurilor religioase pentru hindusi, budisti si jainisti. Unele dintre aceste calendare erau folosite de asemenea pentru datarea civila. Aceste calendare erau bazate pe principii comune, desi aveau caracteristici locale determinate de obiceiurile si practicile astronomice ale celor responsabili pentru crearea lor.

In plus, musulmanii din India utilizau calendarul Islamic, iar guvernul indian folosea calendarul gregorian pentru scopuri administrative. Primele aluzii la un calendar lunisolar cu luni intercalate se pot gasi in imnurile din Rig Veda, care dateaza din mileniul 2 i.Hr. Literatura de specialitate din perioada cuprinsa intre anii 1300 i.Hr. si 300 d.Hr., ne ofera informatii de natura mai specifica. Un calendar lunisolar pe 5 ani coordona anii solari cu lunile sinodice si cele selenare siderale.

Astronomia indiana a fost supusa unei reforme generale in primele secole d.Hr., pe masura ce progresele in astronomia greaca si babiloniana au devenit cunoscute. Noi modele si constante astronomice in ceea ce privea miscarea Lunii si a soarelui au fost adaptate la practicile traditionale. Acest lucru a fost comunicat in tratatele astronomice din acea perioada, cunoscute sub numele de “Siddhantas” (multe dintre aceste tratate nu au fost pastrate). Surya Siddhanta, care isi are originea in secolul 4, dar a fost actualizata de-a lungul secolelor ce au urmat, a influentat calendarele indiene pana la si chiar si dupa reforma din anul 1957.

In urma reformei calendarului indian din anul 1957, calendarul national al Indiei este acum un calendar lunisolar formalizat, in care anii bisecti coincid cu cei din calendarul gregorian. Cu toate acestea, epoca initiala este Era Saka, o epoca traditionala a cronologiei indiene. Lunile sunt numite dupa lunile traditionale indiene si se compenseaza de la inceputul lunilor gregoriene. In plus fata de stabilirea unui calendar civil, Comitetul de Reformare a Calendarului a stabilit linii directoare pentru calendarele religioase, care necesita calcule ale miscarilor Lunii si soarelui. Tabelele cu sarbatorile religioase sunt pregatite de catre Departamentul Meteorologic al Indiei si sunt publicate anual in Efemeridele Astronomice Indiene. In ciuda incercarii de a impune un calendar unificat pentru toata India, exista inca multe variatii locale. Calendarul gregorian este utilizat in continuare in scopuri administrative, iar sarbatorile inca sunt determinate in functie de traditiile regionale, religioase si etnice.

Reguli pentru calendarul civil

Anii sunt numarati incepand cu Era Saka. 1 Saka este considerat a incepe cu echinoctiul de primavara din anul 79 d.Hr. Calendarul indian reformat a inceput cu Era Saka 1879, Caitra 1, care corespunde cu anul 1957 (22 martie). Anii normali au 365 de zile, iar anii bisecti au 366 de zile. Intr-un an bisect, se adauga o zi intercalata la sfarsitul lui Caitra.

Pentru a determina anii bisecti, se adauga mai intai 78 de ani la anul Saka. Daca aceasta suma este divizibila cu 4, atunci anul este unul bisect, cu exceptia cazului in care suma este 100. In acest caz, anul nu este bisect, decat daca suma este deasemenea un multiplu de 400. Lunile anului in calendarul indian sunt: Caitra (30 de zile), Vaisakha (31 de zile), Jyaistha (31 de zile), Asadha (31 de zile), Sravana (31 de zile), Bhadra (31 de zile), Asvina (30 de zile), Kartika (30 de zile), Agrahayana (30 de zile), Pausa (30 de zile), Magha (30 de zile), Phalguna (30 de zile). In anii bisecti, luna Caitra are 31 de zile, iar Caitra 1 coincide cu 21 martie in calendarul gregorian (in anii normali, Caitra 1 coincide cu 22 martie).

Citește continuarea aici

loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *