Casa memorială Ioan Slavici

Ioan Slavici s-a nascut in comuna Siria (judetul Arad), la 18 ianuarie 1848. Casa in care s-a nascut nu se mai pastreaza deoarece a fost demolata pe la 1900, iar astazi se cunoaste doar locul unde a existat. Actuala Casa memoriala Ioan Slavici a fost inaugurata in 1950, la comemorarea a 25 de ani de la moartea sa.

Casa are pe peretele exterior, langa intrare, o placa de marmura pusa de catre Uniunea Scriitorilor. Macheta casei natale se afla intr-o vitrina din muzeu, ea fiind in stilul caselor taranesti din zona, cu acoperis in doua ape, acoperita cu tigla, cu doua odai si o tinda, datand de pe la 1780.

Casa memoriala Ioan Slavici se afla in castelul Bohus de pe la 1800, care a apartinut nobilului Ioan Bohus. In curtea castelului se afla statuia sotiei nobilului Bohus, un izvor, statuia lui I.Slavici, statuia lui Ion Rusu Sirianu – scriitor ziarist (nepotul scriitorului), si statuia lui Emil Montia – compozitor, muzicant, militant pentru unitatea nationala a tuturor romanilor. Castelul are in exterior un capitel, sustinut de patru coloane, cu o intrare intr-o camera larga, din care se intra in partea stanga in expozitie.

Colectia documentara aflata in muzeu, in mare parte fiind donatia uneia dintre fetele lui Ioan Slavici (Fulvia Struteanu), si a fiului ei, Alexandru Struteanu. Din colectie fac parte: carti din opera scriitorului, editii princeps, scrisori, ziare, reviste, fotografii, mobilier de epoca.

Expozitia este organizata pe urmatoarele teme: Siria – mediul istoric si geografic, copilaria, scoli absolvite (Arad, Timisoara), studii universitare, prietenii literare (Eminescu, Maiorescu, Cosbuc), consacrarea literara la Tribuna din Sibiu, activitatea sa pe taram istoric, pedagogic, ultimii ani din viata, posteritatea sa, studii despre viata si activitatea poetului, traduceri din diferite lucrari, realizari cinematografice dupa operele lui Slavici.

In prima incapere, documentele expuse amintesc de faptul ca strabunicii sai din partea tatalui se trag din neamul ,,Slavitesti”, veniti in Siria pe la 1710 (din Oltenia), dupa expansiunea spre Sud a puterii militare a Austriei.

Dupa 1770, numele de Slavici in Siria devine tot mai cunoscut. Bunicul sau din partea tatalui, Ilie Slavici, a avut sapte copii cu Maria, unul dintre ei fiind Savu Slavici (pe el scriitorul il indica ca fiind tatal sau). El ramane orfan de tata si este crescut de o ruda, Mihai Fercu – ce apare adesea in scrierile lui Slavici si care a avut un rol hotarator in formarea si educarea sa. Tatal lui Slavici era maistru cojocar si avea o intreprindere mica.

Tot aici la muzeu, este si ,,cartea de botez” a poetului, de la preotul din Siria, in care este confirmat faptul ca scriitorul s-a nascut in Siria la 18 ianuarie 1848. Mama sa, Elena Borlea, cu care Savu Slavici se casatoreste la 1842, era dintr-o familie veche si numeroasa. Ioan Slavici nu era ,,o fiinta linistita”, dupa cum marturiseste si el in ,,Fapta omeneasca” (,,ma stiu ca sunt un om vesel si foarte navalnic”).

Citește continuarea aici

loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *