Tot ce trebuie să știi despre tsunami

Vineri, 10 martie 2011. Un cutremur de 8,9 pe scara Richter loveste Japonia. La scurt timp un tsunami cu valuri de pana la 10 metri amplifica panica.Valul urias a maturat sute de kilometri de coasta si a luat viata a peste 12.000 de suflete.

Tsunami este un cuvant japonez care inseamna „val de port“.Termenul este potrivit deoarece aceste valuri uriase au semanat deseori moartea si distrugerea in porturile japoneze si in satele de pe coasta. De unde isi capata aceste valuri monstruoase puterea si dimensiunile infricosatoare?

Uneori, sunt numite valuri de maree. Totusi, in sensul strict al cuvantului, valurile de maree sunt simpla miscare de ridicare si de coborare a nivelului apei, pe care noi o numim maree, miscare cauzata de atractia gravitationala a soarelui si a lunii. Nici chiar valurile uriase, uneori de peste 25 de metri inaltime, care sunt provocate de vanturi puternice, nu se pot compara cu un tsunami. Daca v-ati arunca in apele marii, ati simti ca forta valurilor de maree este tot mai slaba pe masura ce va scufundati tot mai mult. La o anumita adancime, apa este foarte putin agitata. Dar nu asa stau lucrurile si in cazul valurilor tsunami. Forta acestora se face simtita de la apa de suprafata pana la fundul oceanului, desi adancimea apei ar putea fi de mii de metri!

Un tsunami ajunge pana la fundul oceanului deoarece, in general, este provocat de o activitate geologica subacvatica violenta. Din acest motiv, oamenii de stiinta numesc uneori valurile tsunami valuri seismice. Fundul oceanului se poate ridica, si odata cu el masa de apa de deasupra; astfel se creeaza un val lin ce se poate intinde pe o suprafata de 25 000 de kilometri patrati. Sau fundul oceanului poate cobori, formandu-se o gaura in suprafata oceanului.

Oricare ar fi situatia, gravitatia provoaca o miscare in sus si in jos a apei din zona afectata, miscare in urma careia se isca o serie de valuri concentrice, asemenea celor ce se formeaza cand arunci o piatra intr-un iaz. Acest fenomen infirma conceptia larg raspandita potrivit careia valurile tsunami sunt niste valuri hoinare, singuratice. Dimpotriva, ele de obicei antreneaza in urma lor un lant de valuri tsunami. Ele mai pot fi declansate de eruptiile vulcanice sau de caderile de teren ce au loc pe fundul oceanului.

Una dintre cele mai devastatoare serii de valuri tsunami care au fost vreodata inregistrate in istorie a fost provocata de eruptia din august 1883 a vulcanului Krakatoa, din Indonezia. Unele dintre aceste valuri au atins incredibila inaltime de 41 de metri deasupra nivelului marii si au sters de pe fata pamantului 300 de sate si orase de pe coasta. Probabil ca numarul de morti a fost de peste 40 000.

Valurile generate de vant nu depasesc niciodata viteza de 100 kilometri pe ora si, de obicei, ating o viteza mult mai mica decat aceasta. „Valurile tsunami, in schimb, pot inainta cu viteza unui avion cu reactie, in apele bazinelor oceanice atingand impresionanta viteza de 800 de kilometri pe ora sau chiar depasind-o“, se spune in cartea Tsunami! Desi sunt foarte rapide, la adancime mare valurile tsunami nu sunt periculoase. De ce?

In primul pentru ca, in largul marii, de obicei, un singur val nu depaseste 3 metri inaltime si, in al doilea rand, pentru ca distanta dintre crestele a doua valuri poate fi de sute de kilometri, formand astfel o panta domoala. Prin urmare, valurile tsunami pot trece pe sub nave chiar fara a fi remarcate. Comandantul unei nave ce stationa in largul coastei uneia dintre insulele hawaiene nici macar nu si-a dat seama ca un tsunami tocmai trecuse pe dedesubt, pana cand nu a vazut valuri uriase spargandu-se in departare pe tarm. Conform regulii generale pentru siguranta pe mare, navele trebuie sa navigheze intr-o apa adanca de cel putin 180 de metri.

Citește continuarea aici

loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *