Forme de hazarduri naturale

Hazardul este un fenoment care are loc intamplator si care este daunator, astfel ele se intampla accidental si au efecte negative asupra mediului inconjurator. Cele mai frecvente hazarduri naturale se leaga de miscarea scoartei terestre si se manifesta prin eruptii vulcanice sau cutremure. Hazardurile naturale se impart in: alunecari de teren, hazard climatic, hazard hidrologic, hazarduri oceanografice, desertificarea si cele datorate miscarii scoartei terestre (cutremurele si activitatea vulcanica).

Alunecarile de teren sunt procese de deplasare a unei mase de versant de-a lungul unui plan inclinat, ele fiind frecvente in regiunile cu o mobilitate a scoartei ridicata. In regiunile care prezinta un substrat argilos sunt cunoscute sub forma curgerilor de noroi iar in regiunile cu roci dure sunt cunoscut sub forma prabusirilor, si ele accentueaza eroziunea naturala. Alte fenomene negative produse de alunecarile de teren sunt: bararea raurilor, distrugerea soselelor, iar in zonele montane se pot produce avalanse de zapada tot datorita miscarii scoartei terestre.

Desertificarea, desi este un fenomen natural, este accentuata de activitatea antropica prin practicarea unei agriculturi nerationale in zonele de semidesert. Acest tip de hazard este complex si implica elemente climatic de aridizare a teritoriului respectiv.

Hazardurile hidrologice se produc cel mai frecvent in regiunile unde raurile au un regim de scurgere variabil, cele mai des intalnite fiind inundatiile. De-a lungul timpului cele mai mari inundatii s-au produs in zona Asiei de S-E, pe cursul inferior al fluviului Gange (cu afluentul sau principal Brahmaputra), in Campia Chinei de Est sau in Statele Unite ale Americii pe cursul fluviului Mississippi.

Dintre hazardurile climatice cele mai cunoscute sunt ciclonii tropicali, tornadele, furtunile sau viscolele. Ciclonii tropicali se formeaza in zona intertropicala din cauza incalzirii excesive a oceanului, dupa care se deplaseaza de la est spre vest (in directie opusa miscarii Pamantului) accelarandu-si miscarea pe masura ce strabat mai mult teritoriu. Zonele de coasta sunt cele mai afectate de ciclonii tropicali, intrerupand pentru o perioada de timp activitatiile turistice sau agricole din zona. In zona temperata cele mai frectevente hazarduri climatice sunt tornadele (cauzate de deplasarea aerului) precum si furtunile sau viscolele care au un impact mai redus decat celelalte hazarduri climatice.

Hazardurile oceanografice se manifesta in mai multe moduri, prin valurile oceanului care pot produce dificultati in transportul navelor, sau prin transportul banchizei de gheata si a ghetarilor in zonele cu o circulatie intensa a navelor martime. In zona Pacificului de Sud se produce fenomenul El Nino datorita incalzirii exagerate a apelor oceanului producandu-se astfel ciclonii tropicali. Un fenomen negativ produs de ridicarea nivelului oceanului planetar este scufundarea insulelor aflate cu putin peste nivelul actual al oceanului.

Citește continuarea aici

loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *