Curiozități inedite despre Irlanda

Irlanda este o ţară din Arhipelagul Britanic care face parte din Uniunea Europeană.

Irlanda sau Republica Irlanda, pentru a fi mai exacţi, este un stat din Arhipelagul Britanic care ocupă mare parte din insula cu acelaşi nume, pe care o împarte cu Irlanda de Nord, una dintre ţările care constituie Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Dat fiind distanţa fizică, dar şi culturală dintre România şi Irlanda, cunoaşterea comună despre această ţară şi locuitorii ei poate să fie limitată. Europedia a compilat o listă de informaţii importante despre Irlanda.

1. Irlanda este o insulă pe care nu se găsesc şerpi de la ultima epocă glaciară. Datorită izolării sale de continentul european, în Irlanda nu pot fi găsite mai multe specii comune în alte părţi din Europa, cum ar fi cârtiţele, nevăstuicile sau căprioarele.ADVERTISING

2. Multe nume de familie irlandeze încep cu „Mac” sau „O” …, ceea ce înseamnă, „fiul lui …” şi respectiv „nepotul lui …” în gaelică.

3. În medie, irlandezii consumă 131,1 litri de bere, pe locul doi după locuitorii din Republica Cehă.

4. Printre cele mai cunoscute mărci de bere irlandeze se numără: Guinness, Smithwicks (Kilkenny) şi Harp Lager. Unul dintre cele mai de succes mărci de bere la nivel mondial, Guinness a fost cândva cea mai mare fabrică de bere din lume în anul 1914. În prezent, Guiness este considerat cel mai mare producător de bere brună.

5. Cele mai cunoscute trei simboluri ale Irlandei sunt trifoiul, harpa şi crucea celtică.

6. Halloween-ul îşi are originile în festivalul gaelic de Samhain, un festival al recoltei care era organizat la 31 octombrie pentru a marca sfârşitul verii. Samhain a devenit asociat cu sărbătoarea creştină a Tuturor Sfinţilor din 1 noiembrie încă din Evul Mediu timpuriu şi cele două s-au contopit progresiv de-a lungul secolelor, creând Halloween-ul aşa cum îl ştim.

7. 88% dintre cetăţenii irlandezi au declarat că sunt romano-catolici. Irlanda are una dintre cele mai mari rate de participare la serviciile religioase din lumea occidentală, aproximativ 45%.

8. Limba ancestrală a poporului irlandez este gaelica. În zilele noastre, 1,6 milioane de persoane susţin că sunt vorbitori ai limbii irlandeze, dar rămân doar 380.000 de vorbitori fluenţi.

9. Cu o înălţime de 688 de metri faţă de nivelul Oceanului Atlantic, muntele Croaghaun de pe insula Achil) este a doua cea mai înaltă stâncă la mare/ocean din Europa, după Capul Enniberg din Insulele Feroe.

10. Irlanda adăposteşte farul Hook, care este considerat a fi unul dintre cele mai vechi faruri funcţionale din Europa sau chiar din lume. Situată la Capul Hook din Wexford, structura actuală a fost finalizată fie în 1172, fie în 1245, deşi primul far de pe acel loc datează din secolul al V-lea.

Citește continuarea aici

loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *