Vorbește corect! Originea si sensul expresiei „lacrimi de crocodil”

A vărsa lacrimi de crocodil/A plânge cu lacrimi de crocodil este o expresie care se foloseşte în aproape toate limbile, referindu-se la o durere făţarnică, la o suferinţă nesinceră, amăgitoare, manifestată cu scopul ipocrit de a păcăli, de a induce în eroare, de a stârni compasiunea cuiva, înşelându-l.

Originea acestei expresii este foarte îndepărtată, regăsindu-se în unele legende din zona Nilului, în care se povesteşte că, în vremea în care crocodilii îşi năşteau şi creşteau puii, fioroasele vieţuitoare recurgeau la un vicleşug, pentru a găsi mai uşor hrană. Aceştia se aşezau pe malul fluviului, imitând plânsul omului, prefăcându-se că suferă. În momentul în care cineva, înduioşat de gemete, se apropia, era devorat.

Legendele antice, în care apare expresia Lacrimi de crocodil, s-au păstrat în diverse versiuni, în limbile latină şi greacă, unele fiind interpretate ca variante ale mitului sirenelor, fiinţele fabuloase care ademeneau corăbierii, prin cântecele lor, în locuri primejdioase, unde îşi găseau sfârşitul.

Citește continuarea aici

loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *